0

Vad håller jag på med

För nästan ett år sedan påbörjade jag ett inlägg om just IV-kurer, och jag tänkte att det var passande att fortsätta med det idag. Jag slänger omkring mig med termer som IV-kur, bollar och andra som jag inte kommer på men har jag någonsin förklarat hur det hänger ihop? Jag tror inte det.
 
När jag var liten fick jag IV-kur var tredje månad. Den varade då i 14 dagar och jag fick ligga inne på sjukhuset alla dess dagar. Tre gånger om dagen fick jag antibiotika antingen i dropp eller i en spruta. All antibiotika gick alltså direkt in i blodet. Och det är det IV står för, intravenös kur. Att jag får en kur med antibiotika som går direkt in i blodet. 
 
Nu för tiden slipper jag vara på sjukhus och oftast är kuren 10 dagar lång. Jag får fortfarande åka dit för att starta upp kuren och få med mig all medicin hem men jag kan sedan vara hemma. Jag får antibiotikan, som är väldigt stark, i så kallade Homepumps. Jag kallar dem bollar, vissa säger pumpar eller bubblor men det är samma sak. Bollarna ger mig medicin i dropp och det tar 30 minuter per boll. Varje dag ska jag ta fyra bollar, två olika sorter, och de ska tas var 8e timma. På morgonen tar jag två bollar, två sorter, sedan på eftermiddagen en boll och till kvällen en. Det betyder att jag aldrig får sova mer än 7 timmar i sträck och ni som känner mig vet att jag kräver mycket mer sömn än så.
 
 
 
 
Ni kanske funderar på hur jag får in medicinen i kroppen? Antagligen tänker ni på vanliga kanyler man har i armen eller handen, så som man vanligtvis får dropp, men jag har en liten dosa inopererad under huden. Den kallas för en port-a-cath och det är bland det bästa som finns vid en IV-kur. Jag slipper vara begränsad av en kanyl i armen och det är en ytterst liten risk att den ska gå sönder. Innan porten fick jag åka in till sjukhuset och byta kanylen i armen minst några gånger per vecka, ibland varje dag. Jag fick min port just för att mina kärl inte klarade av kanylerna längre och även om det var jobbigt när jag opererade in min första är jag väldigt glad nu när jag har fått min andra.
 
Hur reagerar jag då på kuren? Jag blir trött, jättetrött. Extra trött blir jag dessutom eftersom jag måste ta allergitablett mot antibiotikan jag får då jag egentligen inte tål den helt. Jag får också väldigt ont i huvudet och känner mig allmänt sjuk. Magen blir totalt kaos på grund av antibiotikan och får jag inte tabletter mot det måste jag sitta på toa dygnet runt i 10 dagar. Jag tappar oftast smaksinnet och får en konstig känsla i munnen, något som säkert beror på svamp eftersom den vanligtvis dyker upp lite överallt när jag får antibiotika. Så ja, för mig är IV-kur inget som känns speciellt bra. 
 
Vanligtvis märker jag ingen större skillnad efter en kur. Det har dock ändrats senaste åren då jag bara har haft 1-3 kurer per år och då endast när jag har mått riktigt dåligt och IV varit enda utvägen. Jag får så få kurer som möjligt just eftersom jag mår så pass dåligt av dem och oftast inte märker någon skillnad. Istället för IV inhalerar jag antibiotika regelbundet men det är en helt annan grej.
 
Har jag missat nåt nu? Undrar ni något? Jag önskar folk frågade mer, för jag vill sprida kunskap och upplysa andra. Bara fråga mig saker, det är inte som att jag har något bättre för mig om dagarna.