0

Årskontroll 2017

Då var det dags igen! I söndags (efter ett mycket bra dygn med bästa sällskapet!) åkte jag och mamma ner till Lund och checkade in på patienthotellet. Laddade upp inför alla undersökningar och prover med massa mat på Rosegarden. Älskar deras buffé! För en gångs skull var jag inte nervös så jag somnade gott den kvällen. 


Måndagen på årskontrollen såg sedan ut såhär:
9.00 Andningsgymnastik med min sjukgymnast och det är alltid lika kul att träffas. Blev ett bra pass och en hyfsad spirometri. 
10.15 Provtagning med sköterskan. Vi fyllde massa rör utan problem. 
11.00 Lungröntgen som inte ens tog 5 minuter. Man är ju ett proffs nu för tiden. 
13.00 Dietist, vilket var det snabbaste och onödigaste besöket. Men det är alltid bra att stämma av så att hen vet att jag har koll. 
14.20 Densitomeri, vilket är en bentäthetsmätning. Det gjorde lite ont i mina leder för att jag behövde ligga på ett visst sätt, men undersökningen i sig känns annars inte alls. Jag får ligga på en mjuk brits och så åker maskinen över mig och gör det den ska. Smidigt med andra ord. 
15.00 Andningsgymnastik med sjukgymnasten igen. Jag var nu trött och hade ont men det gick bra ändå. 

Sedan var äntligen första dagen slut. Jag tog en varm dusch innan jag bäddade ner mig i sängen. Vi beställde hem sushi och kollade massa Netflix. En helt perfekt kväll enligt mig och jag somnade tidigt. 

Idag fick jag gå upp lite tidigt och sedan var det fullt upp igen.
8.00 Andningsgymnastik med sjukgymnast. Gjorde en till spirometri som var lika bra som gårdagens, vilket kändes bra! 
9.30 Träffa läkaren på Öron-, näsa- och halskliniken. Fick konstaterat att mina bihålor ser lite sämre ut än för ett år sedan och att jag ska få genomgå operationen under 2017. Antingen före eller efter sommaren, beroende på när hen lyckas få in mig i schemat. 
10.30 Träffa CF-läkare. Denna gång var det en ny läkare som jag inte träffat innan. Hen var bra, men det är alltid tråkigt att dra hela historien om ledvärken, lungorna och vem vet vad. 
13.00 Träffa diabetesläkaren. Jag går ju hoa diabetes i Jönköping men de vill ändå att jag träffar läkaren i Lund på årskontrollerna. Det är lite annorlunda när man har både CF och diabetes, och det har Lund koll på! Ett mycket bra besök men en läkare som jag gillade. Hon var nöjd, jag var nöjd, alla var nöjda! Mitt bästa HbA1c hittills - 43, och det är mycket bra! 
14.00 Spirometri på klinisk fysiologi. Det gick bra det med, trots att jag blev hostig vilket jag annars inte brukar bli. Hoppas resultaten blev bra ändå! Sedan blev det inget arbetsprov för mig på grund av mina leder. Jag har haft jätteont senaste tiden och det var inte känt att försöka cykla idag. De senaste 2 åren har jag spenderat mer tid på att koppla upp alla sladdar och ta mig upp på cykeln än jag kunnat cykla. Jag har inte ens hunnit bli andfådd innan mina leder sagt nej. Och då är det ganska meningslöst att försöka testa min kondition. 

Och nu är vi på väg hem! Mamma kör och jag sitter trött bredvid. Det har varit två väldigt trevliga dagar och jag är så glad att mamma kunde följa med. Mysigt som vanligt! Håller nu tummarna att alla resultat från undersökningarna och proverna visar sig vara bra.