0

Salty Life: What I eat in a day

Snart andra advent och vi närmar oss julen med stormsteg. Julen handlar åtminstone för min del mycket om mat och andra godsaker. Äter jag annorlunda mot en frisk person? Finns det något jag absolut inte bör äta? Det ska jag berätta mer om!
 
Vid Cystisk Fibros är det svårt att ta upp näringen från maten och de flesta måste i samband med måltider ta enzymer för detta. Det kan också ofta leda till att personer med CF blir underviktiga då kroppen behöver extra mycket energi med tanke på hur hårt den får arbeta. Jag har haft den turen att jag inte varit underviktig sedan jag var mycket liten så jag behöver inte tänka så mycket på att äta extra mycket eller energirikt. Jag slipper också näringsdrycker, vilket är väldigt skönt. Jag äter en kombination av det jag mår bra av och det jag vill äta. Om du har en problematisk relation till mat tycker jag inte du behöver läsa längre än hit.
 
 
 
Eftersom jag har diabetes försöker jag begränsa de kolhydrater jag får i mig. Jag äter mest kolhydratsnåla grönsaker och någon proteinkälla vid varje måltid. Alltid fullfeta produkter och speciellt mycket ost för det älskar jag. Mjölk är dock desto svårare för mig att hantera med tanke på mjölksockret. Det handlar dock om en balansgång mellan vad jag bör äta och vad jag vill äta. Jag bör till exempel inte äta godis men det gör jag ibland för det handlar ju inte om att jag inte tål socker. Hade jag inte fått äta det jag tycker allra mest om hade livet varit lite tråkigare. 
 
Så hur brukar en vanlig dag se ut för mig? Jag äter sällan frukost för jag tycker inte om att äta på morgonen men om jag gör det består frukosten av ägg eller kvarg. Är det helg är den bästa frukosten pannkakor med nutella dock. Jag älskar nutella! Faktiskt i kombination med ost med men det tycker folk är konstigt. Till lunch blir det ofta broccoli för det är gott och något kött. Försöker äta mer vegatariskt, främst till lunch då jag är ensam, men har en bit kvar där. Min favorit lakto-ovo-veg måltid är halloumi och zucchinibiffar. Mums. Till middag blir det något liknande lunchen, och alltid någon god sås. Oavsett måltid så är såsen superviktig. Ibland äter jag något mer på kvällen men det är inte alltid det händer. Under dagen kan jag äta nötter eller mer ost. Jag går aldrig omkring hungrig. Jag har också tur att mitt blodsocker inte kräver att jag äter vid vissa speciella tider. Min kropp i kombination med min kunskap kring hur den och mitt insulin fungerar gör ett väldigt bra jobb ihop.
 
 
 
Jag har en ganska oproblematisk realtion till mat. I perioder har jag kanske begränsat mig lite väl mycket men jag har hittills alltid hittat tillbaka till en sund balansgång. Jag tror tyvärr att alla vi kvinnligt kodade är påverkade av ätstörningar på något sätt på grund av all media som vi ständigt matas med men jag gör mitt bästa för att inte dras med i det. Det enda som kan vara svårt att höra är när andra med CF antar att alla med CF väger för lite när en själv får passa sig vad en äter. Jag är dock glad att jag har ett antal kilon att plocka av om jag blir sjuk. En dag tror jag det kommer vara guld värt att inte behöva tvinga i mig mat. 
 
Det blev ett ganska långt inlägg ändå! Jag hoppas ni tyckte det var intressant och ni får gärna dela det i era sociala medier. Tryck även gärna på hjärtat under för att gilla inlägget så det får större spridning. Nästa vecka kommer årets sista inlägg, vad tror ni det kommer handla om? De andra bloggarna hittar ni här: