0

Salty Life: What not to say to a CFer

10 idiotiska saker som du aldrig ska säga till någon med CF (eller någon annan kronisk sjukdom för den delen) och varför:
Men du ser ju inte sjuk ut? Du överdriver bara.
Jag kanske inte ser sjuk ut men jag ÄR allvarligt sjuk. Alla sjukdomar eller funktionshinder syns faktiskt inte på utsidan, så sluta döma folk.
 
Varför klagar du på att du är så trött? Jag är också trött ibland, jag vet precis hur det är.
Nej, du vet inte hur det är att vara såhär trött. Det är inte vanlig trötthet som går över om du sover vi pratar om. Det är att konstant vara trött hur mycket du än sover för att kroppen arbetar hårt dygnet runt.
 
Men, sluta tacka nej till saker. Du följer aldrig med på någonting längre. Du är så tråkig.
Jag är inte tråkig, jag tar hand om mig själv. Tyker du jag är tråkig är du ingen vän som jag vill ha.
 
Äsch, det är väl inte så farligt. Jag har också astma. 
Astma är inte samma sak som CF. CF påverkar mycket mer än bara lungorna även om vi kan ha astmatiska inslag i vår CF. Du vet inte hur jag har det. 
 
Har du provat att äta/dricka det här konstiga naturläkemedlet/livsmedlet som säger sig bota allt? Du kommer inte behöva dina mediciner längre.
Nej det har jag inte för det kommer ändå inte funka. Eller jo, jag var så dum och godtrogen att jag gick på det men självklart funkade det inte eftersom jag är kroniskt sjuk. Och säg ALDRIG till någon annan att den inte behöver sina mediciner. Det är livsfarligt.
 
Min systers kompis brors mamma har också CF så jag vet precis hur du har det. 
Nej, bara nej. Du vet ingenting om hur det är att ha CF om du inte har CF själv. Har du en annan kronisk sjukdom finns det många aspekter kring att vara sjuk som kan vara gemensamma för oss och då kan du ha erfarenheter som liknar mina.
 
Det går väl över? 
För femtonde gången den här veckan, nej det går inte över. CF går inte att bota.
 
Kan du inte sluta fokusera på sjukdomen och vara rolig istället?
Jag vet inte vad du tycker är roligt men jag tycker om att kunna andas och leva och det hade jag inte kunnat göra om jag inte fokuserade på min sjukdom och gjorde allt jag kunde för att må så bra som möjligt. 
 
Sluta vara så lat.
Jag är inte lat. Jag är sjuk. Jag får ta det lugnt och vila om jag mår bättre av det.
 
Äsch, en förkylning har väl ingen dött av.
Jo, det har det. Och ja, det kan jag göra i värsta fall.
 
Ett lite annorlunda inlägg den här veckan men det var otroligt skönt att få skriva ner och ge svar på tal på massa skit som vi som är kroniskt sjuka alldeles för ofta får höra. Snälla människor som dock inte tänker längre än näsan räcker. Kom ihåg att alla du möter i livet har en egen historia och bakgrund och att du aldrig kan sätta dig in i den helt. Du kan finnas där och hjälpa till när det behövs men du kan inte förvänta dig att dumma kommentarer ska bli uppskattade. Och tro mig, som kroniskt sjuk har du redan testat precis allt som går att testa för att bli frisk(are) så sluta säga åt oss vad vi ska göra.De andra bloggarna hittar ni här: