0

Internationella kvinnodagen

Idag, den 8 mars, är det den internationella kvinnodagen! En dag som är lite viktigare än alla andra. En dag där vi ska uppmärksamma feminism och jämställdhet. Sverige är ett jämställdt land om man jämför med många andra, men det betyder inte att vi är klara. Om du känner att du har dålig koll på feminism tycker jag du ska läsa ska fortsätta läsa det här inlägget.
 
Feminism är en social rörelse för jämställdhet. Sexism är  nedvärdering av en person på grund av dennas kön. Strukturellt förtyck är ett förtryck som upprätthålls av sociala, juridiska, ekonomiska, medicinska normer och strukturer. Det är skillnad på att bli kränkt eller förolämpad en enstaka gång jämfört med ett förtryck som är strukturellt och genomsyrar samhället. Intersektionell feminism är ett utvecklat perspektiv som betonar hur olika former av hierarkier samverkar och förstärker varandra. Detta kan, utöver kön, omfatta faktorer som ras, etnicitet, sexualitet, funktionalitet, klass, ålder och religion. I Sverige är det framför allt Feministiskt initiativ som profilerat sig som intersektionella feminister.
 
Jag hoppas ni har lärt er lite mer och att om ni är nyfikna så fortsätter ni lära er. Det finns massa bra bloggar, sajter, grupper på Facebook, instagram-konton, you name it. Ta tid och försök förstå vad feminismen är och varför just du behöver den. Du kanske identifierar dig som kvinna men tycker inte att sexismen i samhället påverkar dig. Har du funderat på hur kvinnor framställs i media? Har du funderat på varför kvinnor inte klä sig som de vill när de ska gå ut på krogen? Har du funderat på varför kvinnor får lägre lön för samma arbete som en man? Har du funderat på varför tjejer uppfostras som söta och känsliga medan killar ska vara tuffa och okänsliga? Har du någonsin tänkt utanför din egen lilla bubbla?
 
För mig är det en självklarhet att kalla mig feminist. Jag tycker att alla människor är lika mycket värda oberoende av könstillhörighet, hudfärg, sexualitet eller vilken religion de tillhör. Och jag vill kämpa för en sådan värld. Vi har kommit långt men vi har en mycket lång väg kvar. Tro inte att kampen är över och luta er tillbaka i soffan. Tänk vilka kvinnohatare och rasister det sitter på viktiga positioner runt om i världen. Fundera på vad du kan göra för att göra världen till en bättre plats. Och gör det nu!
 
Sarah Frankfeldts foto.
 
Ida Bloms foto.
 
Elisabet Anderssons foto.
 
Zarah Karlssons foto.