0

Donationsveckan 2017

Det är donationsvecka igen! En vecka som jag uppmärksammat på olika sätt de senaste åren. Det är ett ständigt aktuellt ämne och det är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Sedan förra året har ytterligare en vän fått nya lungor och tack vare hens donator lever hen ett väldigt bra liv idag. Ett näst intill normalt liv. Ett liv som hen verkligen förtjänar och nu njuter av i fulla drag.
 
Men sedan förra året är det även många som har hamnat på denna lista och många som inte längre lever. Personen vars lungor blivit för dåliga i väntan. Personer som aldrig fått samtalet. Personer som inte har överlevet den stora operationen som en transplantation innebär. Och det är tufft. Jag önskar så att ingen människa skulle behöva dö. Jag tänker på dem och deras familjer.
 
Vet du hur många liv en donator kan rädda efter sin död? Åtta. Åtta personer kan få chansen till ett nytt liv. Åtta personer kan få göra det de älskar igen. Åtta personer kan få slippa lida. Åtta personers familjer kan få andas ut och njuta av sin älskade familjemedlem igen. Det är otroligt vad en enda person kan göra. Det är otroligt vad en enda person som inte längre lever kan göra. Även om det är hemskt att tänka på är det otroligt viktigt att vi gör det.
 
I Sverige är vi generellt väldigt positiva till donation, men vi har ändå väldigt få donatorer. Det beror på ett antal saker som lagar och dödsorsaker som vi inte kan påverka. Men det beror även på att vi inte tar ställning. Jag hoppas att ni alla anmäler er till donationsregistret. Det går fort och är enkelt. Jag hoppas att ni alla pratar om donation med era nära och kära, med era kollegor och vänner. Det är otroligt viktigt att sprida kunskap och även om du inte vill donera dina organ är det viktigt att du tagit ställning. Vill du verkligen lämna ett sådant stort och tungt beslut till dina nära och kära?
 
Jag hoppas vi får fler donatorer, för tyvärr kommer folk dö även om vi inte vill det. Jag hoppas att alla som hittills inte har tagit ställning gör det nu. Jag hoppas att alla som läser detta tänker efter en extra gång. All information om hur ni anmäler er till donationsregistret finner ni här: livsviktigt.se. Det går också att ladda ner en appa eller ha donationskort i plånboken. Ni kan läsa mer hos MOD - Mer Organdonation, som även finns på sociala medier.