0

Att växa upp med organdonation

Jag minns inte när jag fick reda på vad organdonation är, eller när jag fick reda på att jag i framtiden kan behöva genomgå en lungtransplantation. Det känns som jag är uppvuxen med tankar och prat om donation och transplantation. Det har alltid varit en naturlig del och något jag först varit nyfiken på och sedan brunnit för.
 
Jag var bara ett barn första gången någon jag kände behövde en transplantation för att överleva. Sedan dess har jag alltid haft någon kompis eller bekant som varit på listan och väntat på nya organ. Det kan säkert vara väldigt svårt att relatera till om en själv aldrig har varit i närheten av organdonation på ett eller annat sätt. Men när en som jag lever med en kronisk sjukdom där transplantation är en sista utväg så är det svårt att komma undan.
 
Denna vecka är det donationsveckan. En vecka där det sprids information om varför organdonation är så viktigt och där vi hoppas att fler ska ta ställning och anmäla sig till donationsregistret. Vi har en hög andel personer i Sverige som är villiga att donera sina organ efter sin död men endast en bråkdel av dem har anmält sig till donationsregistret. Varför är det ens så?
 
Jag tycker att du ska anmäla dig för att dina närstående ska slippa ta det beslutet när du är död. Självklart tycker jag att du ska säga ja till donation, men även om du tänker säga nej så anmäl dig. Gör din vilja hörd! Det underlättar för alla. Jag tycker att du ska säga ja för du kan rädda livet på 8 personer efter din död. Det är ju fantastiskt. Dessutom har jag svårt att förstå vad du har för nytta av dina organ efter din död. Tänk att någon annan kan få en andra chans till livet tack vare dig. Tänk en stund och anmäl dig sedan till donationregistret.
 
Anmäl dig enkelt via länken här: https://www.socialstyrelsen.se/ansok-och-anmal/donationsregistret/
 
 En grafisk person-ikon står framför åtta andra grafiska person-ikoner i olika färger. Nederst Socialstyrelsens logga. Text: En enda organdonator kan rädda upp till 8 människors liv. Visa din vilja i donationsregistret.